Intézményi koncentráció és az innovációs hálózatok vizsgálata - Kosztyán, Zsolt Tibor; Csizmadia, Tibor; Hausz, Frigyes; Fehérvölgyi, Beáta (Közgazdasági Szemle, 2024)
Bár a cikk írása pillanatában a magyarországi alapítványi egyetemek részvétele a Horizont Európa K  F  I kutatási projektekben még kérdéses, a legutóbb sikeresen lezárt négy keretprogramban (FP5–H2020) Magyarország – élükön az egyetemekkel is – tevékeny részt vállalt. E tanulmány négy, egymásra szervesen épülő kutatásról nyújt összefoglalást. A kutatásokban – vállalati, gazdasági, technológiai és az együttműködésre, végrehajtásra vonatkozó adatok felhasználásával – vizsgáltuk az intézményi koncentrációt, továbbá egy egységes élpredikciós modellt adtunk a kollaborációs kapcsolatok kialakulására. Ezen túlmenően elemeztük a végrehajtási struktúrák és a konzorciumok szerepét a teljesítések kockázatára. Valamennyi eredményünk azt mutatta, hogy a kialakuló konzorciumoknak és a végrehajtási struktúráknak meghatározó szerepük van egyrészt a későbbi együttműködések kialakulásában, a teljesítés kockázatában, de legalább ennyire jelentősek a keretprogramok által elérhető célok megvalósításában is. Tanulmányunk nemcsak modellt ad a jelenségek vizsgálatára, hanem szimulációs módszerek segítségével kimutatta, hogy milyen hatással lehet bizonyos projektcélok (például publikációs, disszeminációs célok) elérésére az, ha a döntéshozók a pályázati kiírások segítségével meg tudják változtatni a konzorciumok összetételét, valamint a végrehajtás módját.*