A Covid-járvány előtti halálozás és a járványidőszak többlethalálozásának nemzetközi összehasonlítása - Lackó, Mária (Közgazdasági Szemle, 2024)
Ez a cikk számításokkal azt igyekszik alátámasztani, hogy a lakosság egészségétáltalában befolyásoló, a múltból származó és az egyes nemzetekre jellemző örökségek(egészségügyi szolgáltatások, a társadalmi és a természeti környezet különböződimenziói) meghatározók a koronavírus okozta halálozás nemzetközi különbségeibenis. Egyes tényezők hatása járvány idején a „szokásoshoz” hasonló, másokéviszont sokkal erőteljesebb. Kifejezetten nagyobb erővel hatnak az egészségügyikiadások, a légszennyezettség, a dohányzás és alkoholfogyasztás, a jövedelmi egyenlőtlenségekés az államba vetett bizalom különbségei a világjárvány időszakában.