Lokális ágazatközi kapcsolatok – hibrid ÁKM Pécs városrégióban - Szabó, Norbert; Bilicz, Hanga Lilla (Közgazdasági Szemle, 2024)
A területi szintű ágazati kapcsolatok mérlegei (ÁKM) egyre nagyobb szerepet töltenek be a különféle, akár szakpolitikai intézkedéseket is támogató gazdasági hatáselemzések készítésében. A területi ÁKM-ek terjedésével és az urbanizációs folyamatok erősödésével egyre nagyobb igény fogalmazódott meg a regionális szint alatti input-output modellezés iránt. A regionális-megyei szintű elemzések nem képesek figyelembe venni a városi-várostérségi gazdaságok különbségeit és azok más térségekkel való összefonódásának sajátosságait. A várostérségi szintű ÁKM-ek becslése azonban az elérhető adatok szűk köre miatt nehézségekbe ütközik. E tanulmány egy hibrid, részben kérdőíves, részben pedig szekunder adatok bázisán nyugvó, a pécsi várostérség és az ország egyéb térségeit magában foglaló, kétrégiós ÁKM összeállításának lépéseit mutatja be. A tanulmányt illusztratív szakpolitikai elemzés zárja, amely a pécsi várostérség ágazati fejlesztési lehetőségeit értékeli