Különbségek az energiaátmenet teljesítésében az EU országcsoportjai között az energiabiztonság szempontjából - Zombory, Anita (Közgazdasági Szemle, 2025)
Napjaink egyik kiemelkedő kérdése, hogy a jelenlegi geopolitikai konfliktusok és globális környezeti problémák miként hatnak az energiabiztonságra. Jelentős viták övezik az európai zöld megállapodás stratégiai célkitűzéseinek megvalósíthatóságát. Elemzésünk célja, hogy megvizsgáljuk, az Európai Unió 27 tagállama mennyire képes teljesíteni az energiabiztonság megteremtésére irányuló szakpolitikai célkitűzéseket. További célunk annak feltárása, hogy a tagállamok az energiabiztonságot meghatározó indikátorok alapján klaszterekbe sorolhatók-e, függetlenül gazdasági és politikai heterogenitásuktól. Kutatásunk során az energiafüggőséget meghatározó tényezőket elemeztük, valamint jellemeztük az országcsoportokat energiabiztonság szempontjából. Az elemzés tényfeltáró jellegű, amelyhez OLS, fixhatás- és véletlenhatás-panelmodelleket, K-közép klaszterelemzést alkalmaztunk. Az eredmények rávilágítanak, hogy bizonyos országcsoportok jelentősen alulteljesítenek az energiabiztonsági célkitűzések terén, ami elsősorban gazdaságpolitikai, geopolitikai és gazdaságszerkezeti tényezőkre vezethető vissza. Mindez azt mutatja, hogy az energiabiztonság problémája az uniós tagállamokban továbbra is megoldásra vár.*