A tőke és munka részarányai Magyarországon - Boda, György (Közgazdasági Szemle, 2025)
Magyarországon 1960 és 2023 között a munka részesedése a bruttó hozzáadott értékből egy korábbi, fenntarthatatlanul magas részarányról a fejlett országok munkarészarányainál alacsonyabb szintre csökkent. Ez a folyamat a multinacionális tőke számára nem korlát, míg a nemzeti termelési tényezők fejlődését hátráltatja. A csökkenő vásárlóerő lassítja a tőke felhalmozását, és ugyancsak lassítja a munkának a fejlődését is. A folyamat jelentős katalizátora és korrekciójának gátja a Kelet-Európában kialakult sajátos kapitalizmusváltozat, amelynek meghaladása többek között az optimális tőke–munka osztozkodásnak is feltétele.