Kisgyermekes anyák munkaerőpiaci helyzetének alakulása középtávon a koronavírus-járványt követő időszakban - Szabó-MorvaiÁgnes; Vonnák, Dzsamila (Közgazdasági Szemle, 2025)
Tanulmányunkban azt vizsgáljuk, hogyan változott a kisgyermekes nők munkaerőpiaci helyzete a koronavírus-járvány időszakában. A járvány során többször is megszakadt a gyermekek nappali ellátása, és a lezárások ideje alatt a szülőknek otthon kellett maradniuk gyermekeikkel, ami nagy terhet rótt a családokra, leginkább az anyákra. Tanulmányunk középpontjában a koronavírus-járvány kitörésekor 6–11 éves gyermekkel rendelkező anyák munkaerőpiaci aktivitása és foglalkoztatása áll. Becsléseink alapján a közoktatási intézmények bezárását követően a társadalom többi részéhez képest 4,9 százalékponttal nőtt a kisgyermekes anyák körében a munkaerőpiac elhagyásának valószínűsége. A kisgyermekes anyák munkaerőpiaci helyzete nem csupán a koronavírus-járvány ideje alatt, hanem hosszabb távon, még 2023 végén is sokkal rosszabb volt egy normál, járványmentes időszakhoz viszonyítva.