A priori szavazási erő az Európai Unió Tanácsában: A demográfiai változások hatása a Tanács döntéshozatalára - Hatvani, Ákos; PetróczyDóra Gréta (Közgazdasági Szemle, 2025)
Tanulmányunkban az Európai Unió Tanácsának minősített többségi szavazási rendszerében megfigyelhető a priori hatalmi befolyást vizsgáljuk a demográfiai változások összefüggésében. Kutatási kérdésünk, hogy az előre jelzett népességadatok alapján változik-e az egyes országok közötti hatalmi erőviszonyok megoszlása az Európai Unió Tanácsában, ha a tagországok és a szervezet döntéshozó mechanizmusai változatlanok maradnak, illetve ha a döntéshozást meghatározó kvóta Costa és szerzőtársai [2023] javaslata szerint módosul. Az a priori szavazati erő mérésére a Banzhaf- és a Shapley–Shubik-indexet használtuk. Megállapítható, hogy a demográfiai trendek okozta befolyásváltozás a déli és keleti országoktól, főleg az unió balkáni országaiból és Lengyelországból szívja el a befolyást az északi és nyugati, legmarkánsabban a skandináv országok javára. Costa és szerzőtársai [2023] javaslata a Shapley–Shubik-index alapján a legnagyobb öt, a Banzhaf-index alapján a legnagyobb hét tagállam a priori szavazati erejét csorbítaná.