A Covid-járvány előtti halálozás és a járványidőszak többlethalálozásának nemzetközi összehasonlítása - Lackó, Mária (Közgazdasági Szemle, 2024)
Ez a cikk számításokkal azt igyekszik alátámasztani, hogy a lakosság egészségét általában befolyásoló, a múltból származó és az egyes nemzetekre jellemző örökségek (egészségügyi szolgáltatások, a társadalmi és a természeti környezet különböző dimenziói) meghatározók a koronavírus okozta halálozás nemzetközi különbségeiben is. Egyes tényezők hatása járvány idején a „szokásoshoz” hasonló, másoké viszont sokkal erőteljesebb. Kifejezetten nagyobb erővel hatnak az egészségügyi kiadások, a légszennyezettség, a dohányzás és alkoholfogyasztás, a jövedelmi egyenlőtlenségek és az államba vetett bizalom különbségei a világjárvány időszakában.