Faludi Gábor és a bajai Türr István-kutatás első szakasza - Albert, Gábor (Hidrológiai Közlöny, 2025)
Jelen írás célja az egykori bajai Felsőfokú Vízgazdálkodási Technikum Ideológiai (majd Társadalomtudományi) Tanszékén folyó Türr István-kutatás első szakaszának bemutatása, a kutatásvezető, Faludi Gábor ezirányú tevékenységének áttekintése. A Tanszék legnagyobb méretű KK (költségvetésen kívüli) munkáját Dégen Imre a kezdetektől támogatta, annak tartalmát az Országos Vízügyi Hivatal és a Felsőfokú Vízgazdálkodási Technikum Ideológiai Tanszéke között létrejött 1968. február 23-i keltezésű szerződés rögzítette. A téma historiográfiai áttekintését újabb levéltári források, a korabeli KK munkanaplók elemzése teszi lehetővé. Írásunk nem titkolt célja újabb adalékkal szolgálni Dégen Imrének a múltőrzés és a bajai felsőfokú műszaki-vízügyi képzés iránti elköteleződésének igazolására. A téma időszerűségét a Türr István emlékév adja: az egykori szabadságharcos ugyanis 200 éve, 1825. augusztus 11-én született Baja városában.