Víz Világnapja 2025 – Integrált Települési Vízgazdálkodás kihívásai Debrecenben - Tamás János; Nagy, Attila; KissNikolett Éva (Hidrológiai Közlöny, 2025)
A közlemény a Debreceni Egyetem és a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Labor szervezésében, a Víz Világnapja alkalmából 2025. március 24-én megtartott szakmai kerekasztal-konferencia legfontosabb megállapításait foglalja össze. A rendezvény középpontjában a Debrecen Megyei Jogú Város (MJV) Integrált Települési Vízgazdálkodási Tervének (ITVT) gyakorlati kihívásai, lehetőségei és stratégiai célkitűzései álltak. A résztvevők – az önkormányzat, a közműszolgáltatók, az agrár- és természetvédelmi szféra, valamint a tudományos élet képviselői – több szakterületet átfogó előadások és hozzászólások keretében vizsgálták a városi és térségi vízgazdálkodás kulcskérdéseit. Az ITVT hangsúlyozza az integrált vízgazdálkodási tervezés, az adatvezérelt döntéshozatal, a zöld-infrastruktúra, a lakossági szerepvállalás és a szektorok közötti együttműködés jelentőségét a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és a vízbiztonság szempontjából.