A hozzáadott diskurzusjelölők stratégiai szerepe a magyar–angol tolmácsolásban - Götz, Andrea (Fordítástudomány, 2022)
A jelen tanulmány a hozzáadott diskurzusjelölők stratégiai haszná- latát vizsgálja a magyar–angol európai parlamenti (EP) tolmácsolásban. Bár a kor- puszalapú tolmácsolástudomány legújabb kutatásai kimutatták, hogy a diskurzus- jelölők gyakoriak a tolmácsolt diskurzusban, ezen tendenciának az okait még nem vizsgálták behatóan. A jelen tanulmány a hozzáadott diskurzusjelölőket a tolmá- csolási stratégiák viszonyában tárgyalja. A vizsgálat figyelembe veszi a tolmácsok nemét és az általuk végzett tolmácsolás típusát is. Az eredmények szerint a kor- puszban a legfontosabb stratégia a kohézió.