Antoine Berman: Az újrafordítás mint fordítási tér: (Berman, A. 1990. La retraduction comme espace de la traduction. Palimpsestes Vol. 4. 1–7. doi.org/10.4000/palimpsestes.596) - GabányiRéka Rebeka (Fordítástudomány, 2025)
Ennek az írásnak a témája: az újrafordítás, mint fordítási tér. A „tér” itt a befejezettség terét jelenti. Ebben a lényegénél fogva befejezetlen állapotban, amely a fordítást jellemzi, csak az újrafordításoknak van néha lehetőségük elérni a befejezettséget.