Új tízlábú rákok a magyar miocénből — környezeti következtetések - Müller, Pál Mihály (Földtani Közlöny, 2006)
A Budapest környéki, valamint az ausztriai és a lengyel középső-miocén (felső-badeni emelet) rétegekgazdag tízlábú rák faunát tartalmaznak. Köztük sok a sekély vízben, mobil aljzaton élt faj. Ezek megmaradása, a vázak törékeny volta miatt, csak energiaszegény környezetben volt lehetséges. Ez arra utal,hogy a késő badeni tenger, bár közel óceáni sótartalmú volt, a nyílt tengerekkel már csak szűk kapcsolatban lévő, keskeny tengerágakból állhatott, ahol az árapály és a hullámzás hatása már csekély volt.Ez a közlemény 9 új tízlábú alakot ismertet, melyek közül hatot lehetett fajszinten leírni. Azismertetett példányok a Magyar Természettudományi Múzeum Föld- és Oslénytárának gyűjteményébentalálhatók, a fajok leírásánál megadott leltári számon. Zárójelben a saját leltári szám szerepel, amely apontos lelőhelyre utal.