Magyarország szénhezkötött metánvagyona - Fodor, Béla (Földtani Közlöny, 2020)
A cikk összefoglalja a szénhezkötött metán keletkezésének és felhalmozódásának viszonyait.Bemutatja Magyarország szénmedencéinek teleptani és sújtólég-veszélyességi jellemzőit, a sújtólégveszély történeti adatait. Bányaszellőztetési és sújtólég-veszélyességi osztályok alapján becsli az egyesszénmedencék metánvagyonát. A mecseki feketekőszén medence esetén a becslés már konkrét kutatásieredményeken alapul. A hazai szénmedencék földtani metánvagyonát 152-159 Mrd m3-ben valószínűsíti, majdnem eléri a hazai konvencionális földgáz mennyiségét (174 Mrd m3). A metánvagyonmintegy 90-92%-a (közel 143 Mrd m3) a Mecsekben található, melyből 29-50 Mrd m3ítélhető kitermelhetőnek. Részletesen ismerteti a mecseki metán-rezervoár paramétereit, a korábbi mélyművelésű szénbányászat sikeres földalatti gázlecsapolási munkálatait, és a metán hasznosítását. A felszínről mélyítettmecseki fúrásokkal történt gázlecsapolási kísérletek - a szén alacsony permeabilitása és az alkalmazotttechnológiák miatt - nem vezettek eredményre. E jelentős nemzeti vagyon kiaknázásához új módszerekkifejlesztése szükséges.