Késő-kréta kontinentális gerinces fauna a Bakonyból II: krokodilok, dinoszauruszok (Theropoda, Aves, Ornithischia), pteroszauruszok - Ősi, Attila; Rabi, Márton (Földtani Közlöny, 2020)
Több éves kutatások eredményeként 2000-ben előkerült az első, mezozoos, kontinentális, gerincesfauna a mai Magyarország területéről. Lelőhelye az egykori Iharkút település határában, a Németbánya-II-es lencse feletti külfejtés területén található, ahol a csontok a felső-kréta (santoni) CsehbányáiFormációból kerülnek elő. A csontok 90%-a izolált elem, mely egy bázisbreccsából került elő, továbbáismert még négy részleges páncélos dinoszaurusz csontváz, melyek a bázisbreccsa felett elhelyezkedő,barnásszürke finom homok - aleurolit rétegekből származnak.Az eddig begyűjtött, több ezer darabból álló felső-kréta leletegyüttes Archosauria elemei (krokodilok,dinoszauruszok, madarak, pteroszauruszok) páratlan jelentőségűek és európai viszonylatban az iharkútiaz egyik legjobban reprezentált fauna számos új taxonnal. Egy új, primitív Eusuchia krokodil mellett, azEurópa többi felső-kréta lelőhelyeiről is ismert Alligatoroidea, Nodosauridae, Rhabdodontidae, Azhdarchidae családok is új genusokkal képviseltetik magukat. A dél-franciaországi felső-kréta lelőhelyekmellett az iharkúti terület volt az első, ahonnan a primitív Enantiornithesek közé tartozó csontokkerültek elő.A leletekre tafonómiai szempontból jellemző, hogy a bázisbreccsából előkerült izolált csontok sokesetben töröttek, kopottak, míg a barnásszürke aleurolitból ismert csontvázak elemei csak ritkán töröttek,általában a rétegterhelés nyomait viselik.Az iharkúti gerinces fauna, összehasonlítva más felső-kréta európai gerinces faunákkal, számoskülönleges tulajdonsággal rendelkezik. A fauna santoni korú, a páncélos dinoszaurusz csontok rendkívül gyakoriak a területen, továbbá számos új taxon is megjelenik a faunában.A fauna leginkább észak-amerikai (euramerikai) rokonságot mutat. Több taxon (Eusuchia indet.,Hungarosaurus) igen primitív tulajdonságokkal rendelkezik, mely arra utal, hogy az iharkúti terület,hasonlóan a Hátszegi-medencéhez, részben egy szigetfaunát őrző refúgium lehetett a késő-krétaMediterraneumban.