Lőrenthe y Imre (1867-1917), az Őslénytani Tanszék második professzora (1907-1917) - Galácz, András (Földtani Közlöny, 2020)
LŐRENTHEY Imre, HANTKEN Miksa (1821-1893), a Budapesti Tudományegyetem Őslénytani Tanszékealapító professzorának tanítványa az egyetem második őslénytan professzora volt. KOCH Antal mellettirövid kolozsvári tanársegédeskedés után visszakerülve az egyetemre 1914-ben érte el az egyetemi rendestanári kinevezést. Szakterülete a fiatal harmadidőszak gerincelen maradványainak vizsgálata, főleg apuhatestűek és tízlábú rákok tanulmányozása volt. Ez utóbbi témában egyedülálló szaktudása a teljeskainozoikumra és Magyarországon kivüli területekre is kiterjedt. Sokat tett Budapest és környékegeológiai megismeréséért, míg tercier ráktanulmányai mellett legértékesebb munkásságát a pannóniaiőslénytan és rétegtan területén fejtette ki. Tanszékvezetői kinevezését követően lelkesen vetette belemagát az önálló Őslénytani Tanszék újjászervezésébe: új helyiségek kialakításába, berendezésébe, agyűjtemény és az oktatási segédanyag gyarapításába. Igen eredményes munkásságának 1917-bentragikus hirtelenséggel bekövezkezett halála vetett korai véget.