Osumilit-(Mg), egy új hazai ásvány egy badacsonyi buchit xenolitból - Török, Kálmán (Földtani Közlöny, 2020)
A tanulmány egy fontos, nagy hőmérsékletet jelző ásvány, az osumilit-(Mg) első magyarországielőfordulását dokumentálja. A korábban Szigligetről leírt buchitzárványokhoz (TÖRÖK 2002)makroszkóposán igen hasonló xenolit a Badacsonytördemictől északra levő kőfejtőből került elő. Axenolit túlnyomórészt kvarcból áll, alárendelten tartalmaz földpátokat és magnetitet. A zárványt számossötétszürke-fekete kőzetüvegér szeli át. Vékonycsiszolatos, valamint pásztázó elektronmikroszkóposvizsgálata során a xenolitot átszelő olvadékerekben többféle ásványegyüttest figyeltem meg(klinopiroxén + plagioklász + magnetit ± ortopiroxén ± káliföldpát ± terner földpát, olivin + anortit +magnetit, cordierit + káliföldpát ± ortopiroxén ± hercynit, illetve osumüit-(Mg) ± cordierit ± magnetit± ortopiroxén), melyek közül ebben a munkában a Magyarországról eddig még le nem írt osumilit-(Mg)-tis tartalmazó ásványegyütteseket részleteztem.Az irodalmi adatokkal összhangban az osumilit-(Mg) és az azt kísérő ásványok egy kvarcban gazdag,muszkovitot és valószínűleg biotitot tartalmazó paragenezis megolvadásával jöttek létre viszonylagoxidatív (a magnetit stabilitási mezején belül) és alacsony vízaktivitással jellemezhető környezetben. Axenolit származási mélysége az ásványegyüttesek és a kéreg felépítése alapján (SZAFIÁN et al. 1999)megadott maximális 400 MPa maximális nyomás alapján legfeljebb 15 km lehet, ásványegyüttesei950-1100 °C hőmérsékleten alakultak ki.