Jelenkori feszültségtér a Pannon-medencében és alpi-dinári-kárpáti környezetében - Bada, Gábor; Dövényi, Péter; Horváth, Ferenc; Szafián, Péter; Windhoffer, Gábor (Földtani Közlöny, 2020)
Az Afrika-Eurázsiái kollíziós öv szerves részét képező Pannon-medencében és a környező alpidinári-kárpáti orogén rendszeren belül a jelenkori feszültségtér laterálisán és vertikálisan is változóképet mutat. A területen jelenleg is jelentős tektonikus feszültségek halmozódnak fel, melyek részben alitoszféra nagyléptékű meghajlásával (függőleges mozgások), ill. képlékeny deformációval, részbenpedig törések létrejöttével és ismételt felújulásával (földrengések) szabadulnak fel. Az extenziós eredetűPannon-medence jelenkori feszültségállapotát elsősorban Afrika és Európa konvergenciája határozzameg. A késő-miocéntől kezdődően, a kárpáti szubdukció befejeződése miatt a Pannon-medence merevkontinentális környezetbe került, a területet több irányból kompressziós erőhatások érik. Ezek közül alegfontosabb az Adriai-mikrolemez északias mozgásából és óramutató járásával ellentétes irányúforgásából fakadó nyomás („Adria-nyomás"), amely elsősorban felelős a Pannon-térség recens, főképp eltolódásos, ill. kompressziós jellegű feszültségterének létrejöttéért és a medencerendszer napjainkban iszajló szerkezeti inverziójáért.A feszültségirányok regionális eloszlása jellegzetes legyezőszerű képet mutat, ami jól magyarázhatóaz Adriai-mikrolemez forgásával. A maximális vízszintes feszültség (S H ) a Déli- és a Keleti-Alpokbantapasztalt északias iránya a Dinaridák és a medenceterületek belseje felé fokozatosan elfordul ésjellemzően ÉK-i orientációt vesz fel. A Pannon-medence nyugati vidékein azonban lokálisan gravitációseredetű feszültségek dominálnak: a Keleti-Alpok kiemelt hegyláncai K-ÉK-i irányú nyomóerőt fejtenekki a Dunántúl nyugati vidékeire. A mozdulatlan Cseh-masszívum és az észak felé mozgó Adriaimikrolemez közé ékelt Alcapa egység még napjainkban is K-ÉK-i irányban, a reológiailag gyengePannon-medence felé préselődik ki (laterális extrúzió). A Keleti-Alpok gravitációs eredetű kompresszióshatása miatt a feszültségtér rövid távon (pár 10 km) megváltozik: az Alpok és az Északnyugati-Dinaridákterületén tapasztalt északias kompresszió 60-90°-ot fordul, és kelet-északkeleti irányt vesz fel.Az aktív térrövidülést jól mutatják a földrengések fészekmechanizmus megoldásai, ill. azadatrendszer numerikus inverziója. A Pannon-térségben uralkodó tektonikai stílus (feszültségrezsim) azadriai peremtől a medencerendszer irányában fokozatosan változik tisztán feltolódásosból (Déli-Alpok)transzpressziós karakterűvé (Dinaridák, Dunántúl nyugati és déli része), ami a medence belsejében(Dunántúl keleti része, Nagyalföld) és a Keleti-Alpokban eltolódásos, néhol transztenziós (Derecskéimedence) jelleget ölt. Ez arra utal, hogy az Adria-nyomás hatása Adriától távolodva egyre kevésbéhangsúlyos, azaz a kompressziós erőhatások a medence belseje felé fokozatosan csillapítvaérvényesülnek.A feszültségadatok alapján megállapítható, hogy a medencefejlődés új szakasza kezdődött el: atágulás és a kéregnyúlás befejeztével jelenleg a Pannon-medence szerkezeti inverziója zajlik. Ezt akövetkeztetést más adatrendszerek (szerkezeti elemzések, űrgeodéziai mérések) is alátámasztják. Ajelenkori feszültségtér laterális változásával összhangban a medencerendszer délnyugati részén a fiatalszerkezeti hatások markánsabban jelentkeznek, mint a keleti területeken, ahol helyi extenzió ismegfigyelhető. Bár a paleofeszültségek meghatározása komoly bizonytalansággal terhelt, hasonló trendrekonstruálható a medenceinverzió kezdetére vonatkozóan. Az inverzió legkorábbi (későmiocén-pliocén)jelei délnyugaton jelentkeznek (pl. Száva-redők, Zalai-medence, Mecsek hegység),amely kelet-északkelet felé fokozatosan fiatalodik. Mivel a Pannon-medence új, kompressziós jellegűfeszültségállapota geológiai skálán mérve a kiépülés stádiumában van, a feszültségtér, valamint alétrejött szerkezetek és deformációs folyamatok időbeliségének egyértelmű dokumentálása ageotudományok legkorszerűbb eszköztárának együttes felhasználását követeli meg.