Cirkon egykristály U-Pb korok a danitzpusztai pannóniai homokból: közvetett bizonyítékok az aljzatot alkotó metamorfitok kevert prevariszkuszi protolitjaira - Varga, Andrea; Újvári, Gábor; Kovács, János (Földtani Közlöny, 2020)
A danitzpusztai pannon folyóvízi homokból származó cirkonok vizsgálata 63 konkordáns U-Pb kort eredményezett.A spektrum legjelentősebb csúcsa késő-ordovíciumi (454 millió év). A további korok két nagyobb maximumot mutatnaka gyakorisági hisztogramon: 321 és 547 millió évnél, valamint három kisebb csúcs különíthető el ~270, ~600 és 672millió évnél. A lehordási terület alapján valószínűsíthető, hogy a danitzpusztai homok kora-paleozoos, illetve idősebbtörmelékes cirkonkristályai a Tisia-terrénum aljzatának magmás (pl. Mórágyi Gránit) és metamorf kőzeteit képviselik.Eredményünk így közvetett bizonyítékot szolgáltat a dél-dunántúli aljzatot alkotó metamorfitok kevert prevariszkusziprotolitjaira.