In memoriam Dr. Zelenka Tibor - Földessy, János (Földtani Közlöny, 2024)
Zelenka Tibor 1936. március 9-én született Budapesten. Gyermekkori élményei révén megszerette a természetet, különösen a hegyek és a kőzetek érdekelték. 1950-től a Lónyai utcai Református Gimnáziumban, majd a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban tanult. Egyetemi tanulmányait az ELTE TTK geológus szakán 1954–59 között végezte. 1959 januárjában geológusi okle-velet kapott. 1967-ben az ELTE-n „summa cum laude” minősítéssel egyetemi doktorátust szerzett Tokajhegyalja DNyi részének kőzetföldtani viszonyai című értekezése alapján. (folytatás a PDF-ben)