Ásványtani mozaikok a Kárpát–Pannon régióból 3. - Fehér, Béla; Szakáll, Sándor; Kristály, Ferenc; Zajzon, Norbert (Földtani Közlöny, 2016)
Harmadik tanulmányunkban (SZAKÁLL et al. 2013, 2014a) további mozaikszerű információkat közlünk a Kárpát–Pannon régió új ásványtani eredményeiből. Az adatokat országok és lelőhelyek szerint csoportosítottuk. Az egyes „mozaikdarabokban” az ásványok pontos leírására és — döntően XRPD, SEM-EDX és EMPA általi — meghatározására, illetve a paragenezis tömör bemutatására koncentráltunk. A tanulmányunkban szereplő ásványok olykor első említések az egész régióból vagy legalábbis az illető lelőhelyről. Magyarországról a balatonfüredi polimetallikus ércindikációból sabelliit, a darnózseli kavicstelepből elbait, a mecseki fonolitból pektolit és sérandit, illetve az alsótelekesi evaporittelepből előkerült bazaltból zeolitok (phillipsit, kabazit) vizsgálati adatait közöljük. Romániából a kirlibabai (Cârlibaba) ércesedésből annabergit-köttigit, míg Újmoldováról (Moldova Nouă) és Sárosdornáról (Şaru Dornei) realgár kíséretében lévő farmakolit és pikrofarmakolit jelenlétét dokumentáljuk. Szlovákiából a korábban ismert kapkai turmalin fajbesorolását végeztük el (mikroszondás elemzés alapján magneziofoitit), kémiai és morfológiai adatokkal jellemeztük a bolgáromi (Bulhary) szodalitot, végül kimutattunk két másodlagos Ni-szulfátot (retgersit és nikkelhexahidrit) Dobsináról (Dobšiná).