Magyarország szénhezkötött metánvagyona - Fodor, Béla (Földtani Közlöny, 2020)
A cikk összefoglalja a szénhezkötött metán keletkezésének és felhalmozódásának viszonyait. Bemutatja Magyarország szénmedencéinek teleptani és sújtólég-veszélyességi jellemzőit, a sújtólégveszély történeti adatait. Bányaszellőztetési és sújtólég-veszélyességi osztályok alapján becsli az egyes szénmedencék metánvagyonát. A mecseki feketekőszén medence esetén a becslés már konkrét kutatási eredményeken alapul. A hazai szénmedencék földtani metánvagyonát 152-159 Mrd m3 -ben valószínűsíti, majdnem eléri a hazai konvencionális földgáz mennyiségét (174 Mrd m3 ). A metánvagyon mintegy 90-92%-a (közel 143 Mrd m3 ) a Mecsekben található, melyből 29-50 Mrd m3 ítélhető kitermelhetőnek. Részletesen ismerteti a mecseki metán-rezervoár paramétereit, a korábbi mélyművelésű szénbányászat sikeres földalatti gázlecsapolási munkálatait, és a metán hasznosítását. A felszínről mélyített mecseki fúrásokkal történt gázlecsapolási kísérletek - a szén alacsony permeabilitása és az alkalmazott technológiák miatt - nem vezettek eredményre. E jelentős nemzeti vagyon kiaknázásához új módszerek kifejlesztése szükséges.