Lőrenthe y Imre (1867-1917), az Őslénytani Tanszék második professzora (1907-1917) - Galácz, András (Földtani Közlöny, 2020)
LŐRENTHEY Imre, HANTKEN Miksa (1821-1893), a Budapesti Tudományegyetem Őslénytani Tanszéke alapító professzorának tanítványa az egyetem második őslénytan professzora volt. KOCH Antal melletti rövid kolozsvári tanársegédeskedés után visszakerülve az egyetemre 1914-ben érte el az egyetemi rendes tanári kinevezést. Szakterülete a fiatal harmadidőszak gerincelen maradványainak vizsgálata, főleg a puhatestűek és tízlábú rákok tanulmányozása volt. Ez utóbbi témában egyedülálló szaktudása a teljes kainozoikumra és Magyarországon kivüli területekre is kiterjedt. Sokat tett Budapest és környéke geológiai megismeréséért, míg tercier ráktanulmányai mellett legértékesebb munkásságát a pannóniai őslénytan és rétegtan területén fejtette ki. Tanszékvezetői kinevezését követően lelkesen vetette bele magát az önálló Őslénytani Tanszék újjászervezésébe: új helyiségek kialakításába, berendezésébe, a gyűjtemény és az oktatási segédanyag gyarapításába. Igen eredményes munkásságának 1917-ben tragikus hirtelenséggel bekövezkezett halála vetett korai véget.