Osumilit-(Mg), egy új hazai ásvány egy badacsonyi buchit xenolitból - Török, Kálmán (Földtani Közlöny, 2020)
A tanulmány egy fontos, nagy hőmérsékletet jelző ásvány, az osumilit-(Mg) első magyarországi előfordulását dokumentálja. A korábban Szigligetről leírt buchitzárványokhoz (TÖRÖK 2002) makroszkóposán igen hasonló xenolit a Badacsonytördemictől északra levő kőfejtőből került elő. A xenolit túlnyomórészt kvarcból áll, alárendelten tartalmaz földpátokat és magnetitet. A zárványt számos sötétszürke-fekete kőzetüvegér szeli át. Vékonycsiszolatos, valamint pásztázó elektronmikroszkópos vizsgálata során a xenolitot átszelő olvadékerekben többféle ásványegyüttest figyeltem meg (klinopiroxén + plagioklász + magnetit ± ortopiroxén ± káliföldpát ± terner földpát, olivin + anortit + magnetit, cordierit + káliföldpát ± ortopiroxén ± hercynit, illetve osumüit-(Mg) ± cordierit ± magnetit ± ortopiroxén), melyek közül ebben a munkában a Magyarországról eddig még le nem írt osumilit-(Mg)-t is tartalmazó ásványegyütteseket részleteztem. Az irodalmi adatokkal összhangban az osumilit-(Mg) és az azt kísérő ásványok egy kvarcban gazdag, muszkovitot és valószínűleg biotitot tartalmazó paragenezis megolvadásával jöttek létre viszonylag oxidatív (a magnetit stabilitási mezején belül) és alacsony vízaktivitással jellemezhető környezetben. A xenolit származási mélysége az ásványegyüttesek és a kéreg felépítése alapján (SZAFIÁN et al. 1999) megadott maximális 400 MPa maximális nyomás alapján legfeljebb 15 km lehet, ásványegyüttesei 950-1100 °C hőmérsékleten alakultak ki.