Az Óbányai Aleurolit Formáció fekete palájának izotópgeokémiai és szénhidrogén-genetikai jellemzése - Varga, Andrea; raucsik, Béla; Hámorné VidóMária; Rostási, Ágnes (Földtani Közlöny, 2020)
A toarci Óbányai Aleurolit Formáció Réka-völgyi szelvényének (Mecsek hegység) alsó részéből gyűjtött fekete pala minták összes szerves széntartalma a laminált kőzettípusban 3,89-8,12%, a vékonyTéteges változatban 2,14-3,29%. A Rock-Eval pirolízis eredményei alapján valamennyi minta II. típusú, éretlen kerogént tartalmaz. A részletes optikai vizsgálat alapján a szerves anyag szinte kizárólag alga eredetű (liptinit). A szárazföldi szerves anyag beszállítása háttérbe szorult, a teljes szerves anyag mennyiségére nézve kisebb, mint 3,2%. Az SP (szénhidrogén-potenciál) értékek alapján a vizsgált képződmény kiváló kőolaj anyakőzet, jóllehet adatainkat a feltárásban végbement oxidáció befolyásolhatta. A dúsított kerogén stabil szénizotópos összetétele (51 3C ORG , V-PDB) -30,9 és -28,6%o közötti. A laminált fekete palához viszonyítva a vékonyréteges palaminták kisebb TOC- és a teljes liptinithez viszonyított nagyobb bitumentartalma, továbbá a kisebb hidrogénindex és a kevésbé negatív 51 3C O R G értékek a labilis, tengeri eredetű szerves anyag korai diagenetikus oxidációját tükrözik. A fekete pala karbonátjának stabil szén- és oxigénizotópos összetételét a diagenezis homogenizáló hatása befolyásolta, ezért az őskörnyezeti viszonyok jellemzésére nem használható fel.