Toarci Paroniceratidae (Ammonitina) fauna a Gerecse hegységből - Kovács, Zoltán (Földtani Közlöny, 2020)
A Gerecse hegység jura (toarci–aaleni) ammonoidea faunája közismerten a Mediterrán Provinciához tartozik. A fauna, melynek részletes feldolgozása az 1980-as években kezdődött, nemrég ismét a hazai őslénytan érdeklődési körébe került. Tanulmányom ehhez a kutatáshoz kíván hozzájárulni a Paroniceratidae (Hildocerataceae) családhoz tartozó három genus (Frechiella, Paroniceras, Oxyparoniceras) gerecsei példányainak bemutatásával; illetve sztratigráfiai és paleobiogeográfiai kérdések áttekintésével. A család tudománytörténete magyar vonatkozásokat is tartalmaz: a Frechiella genust PRINZ Gyula alapította 1904-ben; VIGH Gyula 1927-ben ismertette a Paroniceras első magyarországi előfordulását; GÉCZY Barnabás pedig két tanulmányban is foglalkozott a Frechiella bakonyi elterjedésével (1967a, 1967b). Kilenc faj leírása és ábrázolása található jelen cikkben: Frechiella subcarinata (YOUNG & BIRD), Frechiella kammerkarensis (STOLLEY), Frechiella venantii (CATULLO), Frechiella achillei RENZ, Paroniceras sternale (BUCH in D’ORBIGNY), Paroniceras helveticum RENZ, Paroniceras cf. bisbinensis RENZ, Oxyparoniceras (Oxyparoniceras) telemachi (RENZ), Oxyparoniceras (Oxyparoniceras) buckmani (BONARELLI). A gerecsei fauna jelentőségét mutatja, hogy lehetővé vált az Oxyparoniceras genus magyarországi dokumentálása.