A várpalotai Faller utcai badeni korú üledék molluszka faunája - KatonaLajos Tamás; Kókay, József; Berta, Tibor (Földtani Közlöny, 2020)
2005-ben Várpalotán a Faller utca mellett csatornázási munkálatok folytak, melynek során előbukkant a védett Szabóbányaihoz hasonló, gazdag faunát tartalmazó homok. A keresztrétegzett, középszemcsés homokból több száz molluszka fajt (Bivalvia, Gastropoda) azonosítottunk. A gazdag puhatestű anyagon kívül a területre egyébként nem jellemző korall, szivacs, és gerinces lelet (cápa-, rája-, egyéb halfogak, otholitok, rinocérosz fogtöredék) is került elő. Ebben a munkában a molluszka anyagot mutatjuk be. Körülbelül 1 m3 anyag átiszapolása során több, mint 10 000 darab puhatestű ősmaradványt gyűjtöttünk. A meghatározott anyagból 166 csiga és 77 kagylófajt sikerült határozni. A feltárásban gyűjtött anyag l35 gastropoda és 21 bivalvia fajjal bővítette a Várpalotai-medence középső-miocén faunalistáját, 2 gastropoda és 12 bivalvia faj pedig az országos fajlistát gyarapította: Gastropoda classis: Pareuchelus heres(BOETTGER), Pareuchelus excellens(BOETTGER), Nodiscala cf. stricta DEFRANCE, Lacuna (Pseudocirsope) banatica (BOETTGER), Charonia (Sassia) speciosum (BELLARDI), Nematurella scholli (SCHLICKUM), Tornus parvillimus (SACCO), Tornus quadrifasciatus (GATELOUP), Theinostoma (Idioraphe) microdiscus(BOETTGER), Teinostoma degrangei (COSSMANN & PEYROT), Teinostoma nanum (GRATELOUP), Turritella (Haustator) hoernesi ROLLE, Turritella (Haustator) partschi quadricincta BACH (in SIEBER), Turritella (Archimediella) erronea subpythagoraica FRIEDBERG, Peratotoma herminae BOETTGER, Cerithium (Thericium) obliquistoma (SEGUENZA) var., Cerithium peyroti DOLLFUSS, Cerithium (Vulgocerithium) vulgatum miocaenicum(VIGNAL), Bittium (Bittium) benoisti(COSSMANN& PEYROT), Potamides girondicus (MAJER), Odostomia cf. bulimoides SOUVERBIE & MONTROUZIER, Odostomia cf. tauromiocenica SACCO, Syrnola sallomacensis COSSMANN & PEYROT, Turbonilla (Sulcoturbonilla) turricula (EICHWALD), Purpura (Tritonalia) erinacea (LINNAEUS), Nassarius edlaueri (BEER-BISTRICKY), Nassarius neugeboreni (HOERNES R. & AUINGER M.), Terebra (Hastula) striata BASTEROT, Clavatula suturalis rosaliae (HOERNES R. & AUINGER M.), Clavatula suturalis susannae (HOERNES R. & AUINGER M.), Clavatula lydiae (HOERNESR. & AUINGER M.), Acteon laevigatus GRATELOUP, Acteon reussiBOETTGER, Acteon tornalitis (LINNAEUS), Actaeonidea achatina (BONELLI) var. A feldolgozott anyagból egy új faj is leírásra kerül: Cerithium (Terichium) subpupaeformis n. sp. Bivalvia classis:Nuculana emarginata undata (DEFRANCE), Nuculana fragilis(CHEMNITZ), Nuculana cf. lecointreae DOLLFUSS & DAUTZENBERG, Pholas desmoulinsi BENOIST, Striarca cf. papillifera (HÖRNES), Glycymeris (Glycymeris) deshayesi (MAYER), Chlamys varia (LINNAEUS), Anomia cf. burdigalensis DEFRANCE, Pinna cf. brocchii HÖRNES, Lima lima dispar (MICHT.), Myrtea spinifera (MONTAGU), Cardiolucina agassizi (MICHELOTTI), Loripes (Microloripes) dujardini (DESHAYES), Chama (Psilopus) gryphoides austriaca SACCO, Cardiocardita monilifera (DUJARDIN), Glans cf. subrudista (FRIEDBERG), Glans rudista (LAMARCK), Venus clathrata DUJARDIN, Clausinella basteroti latilamellata (KAUTSKY), Hatella artica(LINNAEUS), Saxicava dubiosaHÖRNES. A feltárt rétegsor a medence itteni részén a kb. 40 m vastag fiatalabb alsó-badeni (M4b) összlet felső részében található, míg az ismert Szabó-bányai feltárás az M4b sorozat alsó negyedében. A Paratethys területén a felső-lagenidae-s szintnek megfelelő. Az üledéksor DK-ies irányba dől, mintegy 8–10 fokkal. A fauna alapján megállapítottuk, hogy normál sótartalmú sekélytengeri (szublitorális zóna) környezetben rakódott le az üledék. A part közelségére a keresztrétegzett durvaszemcsés homok, és a feltárásban talált brakkvízi és szárazföldi csigák utalnak.