A Gerecse hegységi Nagy-Pisznice „Krokodil-szelvényében” feltárt toarci (alsó-jura) rétegek ammonitesz-sztratigráfiája - Galácz, András; Császár, Géza; Géczy, Barnabás; Kovács, Zoltán (Földtani Közlöny, 2020)
A Gerecse hegységi Nagy-Pisznice északnyugati peremén található kis kőfejtő jura kőzetrétegeiben 1996-ban egy krokodil meglehetősen jó megtartású csontmaradványaira találtak. A ritka maradványt szolgáltató réteg feletti és alatti rétegsor begyűjtésével és az ammoniteszek meghatározásával pontosítani lehetett, hogy a csontváz a felső-toarci Grammoceras thouarsense zónába tartozó egyik rétegből került elő. Ez a réteg egyúttal az itt feltárt Kisgerecsei Márga Formáció legfelső rétege. A felette települő Tölgyháti Mészkő alsó szakasza és az alatta lévő Kisgerecsei Márga rétegei a toarci emeletbe tartoznak. Az ezen rétegekből gyűjtött ammonitesz-fauna alapján a Harpoceras serpentinum, Hildoceras bifrons, Merlaites gradatus alsó- és középső-toarci ammonitesz-zónákat, valamint a felső-toarci Grammoceras thouarsense és Geczyceras speciosum zónákat, ezeken belül szubzónákat és faunahorizontokat lehetett kimutatni – olyanokat is, amelyek a Gerecse hegység más, litológiailag azonos rétegsoraiban nem mindenhol voltak azonosíthatók.