A bakonyi primer oxidos mangánércek nyomelem- és ritkaföldfém-geokémiai vizsgálata - Biró, Lóránd; Pál-MolnárElemér (Földtani Közlöny, 2015)
Munkánk során a bakonyi primer oxidos mangánércek (Úrkút: Csárda-hegy, Eplény) komplex, genetikai szempontú nyomelem és ritkaföldfém vizsgálatát tűztük ki célul. Olyan kérdésekre kerestük a válaszokat, hogy a primer ércek pontosan milyen genetikájúak, valamint, hogy az eplényi és a csárda-hegyi primer oxidos ércek azonos genetikájúnak tekinthetők-e? Kiszámítottuk az egyes érctípusok nyomelem- és ritkaföldfém- dúsulási tényezőit, az egyes ritkaföldfém anomáliákat, a közepes ritkaföldfémek dúsulását, valamint a ritkaföldfém-csoportok frakcionációs értékeit is. A paraméterek szerint a primer ércek hidrotermás genetikájúak, azonban a waad minták esetében jóval erősebb a hidrogenetikus eredetre utaló magas ritkaföldfém-koncentráció. Így tehát a primer ércek (Csárda-hegy, Eplény) azonos genetikájúak, míg a waad minták leginkább hidrogenetikusak, melyeknél még erősen mutatkozik a hidrotermás hatás.