Skizofrénia és szájhigiénia: irodalmi áttekintés - AGHASIZADEH SHERBAF, Reza; NAGY, Katalin; BERKOVITS, Csaba; ÁLMOS, Péter; PÁRKÁNYI, László; AGHASSI ZADEH SHERBAF, Zohreh; KOMLÓSI, Laura; KAPOSVÁRI, George (Fogorvosi Szemle, 2022)
Az általános betegségek közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatják a fogak egészségét és a páciens szájhigiénéjét.A fogorvosi rendelőben megjelenő betegek körében a pszichiátriai kórképek a leggyakoribb rendellenességek közé tartoznak.A fogászati kezelések során az érintetteknek speciális igényeik vannak. A skizofrénia egy olyan krónikus mentálisbetegség, amely a személyes érzelmek és érzések zavaraival jár, illetve mentális és bizonyos tudati funkciók romlásáhozvezet. A tünetek közé tartoznak a téveszmék, a hallucinációk, a rendezetlen gondolkodás és a következetlenség.Amennyiben hasadásos elmezavarban szenvedő páciens jelentkezik kezelésre a fogorvosi rendelőben, pszichiátriaikonzultációt kell biztosítani. Az elektív fogászati beavatkozásokat el kell halasztani mindaddig, amíg a páciens tüneteikontroll alá kerülnek. A gyógyszerek mellékhatásai súlyosak lehetnek, ezért elengedhetetlen a beteg gondos és folyamatosellenőrzése.