Polyjet és SLA 3D nyomtatók összehasonlító vizsgálata - Suta, Márton József; Béresová, Mónika; Csámer, Loránd; Csík, Attila; Hegedűs, Csaba (Fogorvosi Szemle, 2022)
Célkitűzés: Két különböző rapid prototyping (gyors prototípusgyártás) módszerrel készített modellek bemutatása és összehasonlítása.Anyag és módszer: Háromdimenziós grafikai programmal (Blender, Blender Foundation) létrehoztunk egy 10 × 10 × 2 mm-es próbatestet, majd kinyomtattuk Formlabs Form 2 (Formlabs Inc.) SLA nyomtatóval fotopolimerizációs műgyantából és Stratasys Objet 30 Orthodesk (Stratasys GmbH) Polyjet nyomtatóval akrilátból. A nyomtatást követően az utókezelést a gyártó utasításai szerint végeztük el, majd a mintákat különböző fizikai, optikai és képalkotó diagnosztikai módszerekkel vizsgáltuk.Eredmények: Eredményeink azt mutatták, hogy a két különböző technológia eltérő morfológiai képet és paramétereket eredményez. A digitális referenciamodell és a VeroGlaze MED 620 és a Dental SG anyagok x és y értéke között szignifikáns különbség volt (P < 0,001).Következtetések: A jelenleg rendelkezésre álló rapid prototyping módszerek a mért paraméterek mellett korlátozásokkal alkalmasak fogászati felhasználásra.