Új terápiás lehetőségek odontomák kezelésében: Esetismertetés - Trimmel, Bálint; Nagy, Zoltán; Gyulai-Gaál, Szabolcs (Fogorvosi Szemle, 2021)
Az odontomák benignus, hám- és kötőszöveti elemeket vegyesen tartalmazó odontogén daganatok. Irodalmi adatokalapján teljes exstirpatiójuk mellett recidíva ritkán jelentkezik. Esetünkben két évvel korábban operált, complex odontomarecidívájánakkétlépcsős műtéti ellátását mutatjuk be. A 20 éves páciens jobb oldali angulus mandibulae területérelokalizálódó abscessusszal jelentkezett, képalkotó felvételek alapján az angulus mandibulaenak megfelelő területetodontomának imponáló képlet és az impaktált jobb alsó bölcsességfog töltötte ki. Az állkapocstörés és nervusalveolaris sérülésveszélye miatt kétlépcsős műtéti eljárás mellett döntöttünk intraoralis feltárásból. Az első műtét soránaz odontoma eltávolítását, valamint a csontdefektus marsupialisatióját végeztük. 4 hónappal később a második műtét alkalmávaleltávolítottuk a jobb alsó bölcsességfogat, valamint a csontdefektust fedő hámborítást. A műtét során a nervusalveolaris inferior nem sérült, a keletkezett csontdefektust platelet-rich fibrinnel töltöttük fel, a műtéti területet per primamzártuk. A gyógyulás komplikációmentesen zajlott, három hónap alatt a korábbi műtéti területen az egészséges anatómiaiviszonyok rekonstrukcióját értük el.