Caries rizikópáciens komplex ellátása: Esetismertetés - Árendás, Krisztina; Herczegh, Anna; Kerémi, Beáta; Tóth, Zsuzsanna (Fogorvosi Szemle, 2013)
A felnőtt caries rizikópáciens akut panasszal jelentkezett a klinikán, és a fájdalomcsillapítást követő motiváció eredményeképpenvállalta az esetében szükséges parodontológiai, szájsebészeti, konzerváló fogászati és fogpótlástanikezeléseket. A 38 éves nőbeteg DMF-száma, parodontális és plakkindexekkel jellemzett szájhigiénéje, a magasStreptococcus mutans-szám (CRT-teszt) és az anyagi-szociális helyzetéből adódó helytelen táplálkozási szokásaialapján caries rizikópáciens. Instruálás, motiválás, majd rendszeres szupra- és szubgingivális depurálás, polírozás ésextrakció után tömések, gyökértömések (köztük több revízió is) készültek, majd a fi x fogpótlásokkal lett teljes a funkcióés az esztétika helyreállítása.A caries Magyarországon népbetegség; a felnőttek 98,8%-a érintett. Statisztikai adatok szerint még javuló tendenciákmellett is jó ideig várható komplett rehabilitációra szoruló páciensek jelentkezése, akiknél az esztétikai igények melletta funkcionális helyreállítás is az életminőség javításának elengedhetetlen feltétele.A prevenció és a rendszeres fogorvosi kontroll fontosságának hangsúlyozásán túl a komplex fogászati kezelés megtervezéseés kivitelezése általános alapbetegségek jelenléte nélkül is sokrétű feladatot jelent. A gondosan felvett anamnézisalapján, a különböző módszerek (bakteriális tesztek, plakkindexek stb.) eredményeit demonstrálva elnyerhetőa páciens együttműködése, és így biztosítható a hosszú távon is kielégítő eredmény.