Nagy kiterjedésű foggyökércysta ellátása cystostomia, dekompresszió és enucleatio szekvenciájával, egyénileg tervezett, hibrid munkamenettel elkészített cystaszűkítő készülék segítségével - DR. KIVOVICS, MÁRTON; DR. SEEREINER, TAMÁS (Fogorvosi Szemle, 2025)
A nagy kiterjedésű odontogén cysták cystostomia, dekompresszió, és enucleatio szekvenciájával történő kezelésekevésbé invazív megközelítés, mint a cystectomia, és segítségével csökkenthető az olyan intraoperatív szövődményekelőfordulási valószínűsége, mint az állkapocstörés és a cysta által involvált anatómiai képletek sérülése. A modern digitálisfogászati technikák lehetővé teszik, hogy a dekompressziós készülék virtuális tervezést követően már a cystostomiaműtéttel egy időben átadásra kerüljön, csökkentve ezzel a beteg diszkomfortérzését és a beteg-orvos találkozásokszámát. Esetismertetésünk során bemutatjuk egy nagy kiterjedésű foggyökér cysta sikeres kezelését cystostomia, dekompresszió,és enucleatio szekvenciájával, egyénileg tervezett, hibrid munkamenettel elkészített cysta szűkítő készüléksegítségével.