Nagy kiterjedésű foggyökércysta ellátása cystostomia, dekompresszió és enucleatio szekvenciájával, egyénileg tervezett, hibrid munkamenettel elkészített cystaszűkítő készülék segítségével - DR. KIVOVICSMÁRTON; DR. SEEREINERTAMÁS (Fogorvosi Szemle, 2025)
A nagy kiterjedésű odontogén cysták cystostomia, dekompresszió, és enucleatio szekvenciájával történő kezelése kevésbé invazív megközelítés, mint a cystectomia, és segítségével csökkenthető az olyan intraoperatív szövődmények előfordulási valószínűsége, mint az állkapocstörés és a cysta által involvált anatómiai képletek sérülése. A modern digitális fogászati technikák lehetővé teszik, hogy a dekompressziós készülék virtuális tervezést követően már a cystostomia műtéttel egy időben átadásra kerüljön, csökkentve ezzel a beteg diszkomfortérzését és a beteg-orvos találkozások számát. Esetismertetésünk során bemutatjuk egy nagy kiterjedésű foggyökér cysta sikeres kezelését cystostomia, dekompresszió, és enucleatio szekvenciájával, egyénileg tervezett, hibrid munkamenettel elkészített cysta szűkítő készülék segítségével.