Szerhasználat megelőzése — Szakértő válaszol: Urbán Róbert - Urbán, Róbert (Egészségfejlesztés, 2021)
Az ártalomcsökkentés olyan intervenciókat foglal magában, amelyek révén a negatív egészségi, társas vagy társadalmi hatásokat (pl. HIV vagy a epatitis C-vírus okozta fertőzés) csökkenthetjük vagy kivédhetjük anélkül, hogy az ártalmas viselkedést (pl. szerhasználat, védekezés nélküli szex) felfüggesztenénk vagy kiiktatnánk.