Egészségfejlesztési tervezés és megvalósítás Székesfehérváron - Varga, Márta; Östör, Annamária (Egészségfejlesztés, 2019)
Székesfehérváron a közösségi egészségfejlesztés ügye iránti elköteleződés immáron három évtizede tart. A város első egészségfejlesztési terve 2011–2015 között került megvalósításra. A terv koncepcionális alapját az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) „Egészséges Városok” (Healthy Cities) program által elfogadott „Egészséget mindenkinek a 21. századra” (Health for All in the 21stCentury) stratégia alapelvei jelen-tették. A tervezés módszereként a színtér-megközelítés és az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége által ajánlott módszer került alkalmazásra. Az eredmények közül kiemelhető a Multiszektorális Irányítóbizottság megalakulása és folyamatos működése, amely a városi egészségvédelmi tevékenység szakmai, közösségi és politikai háttértámogatását biztosítja, valamint évi 19 egészségvédelmi program megszervezését. A programok és rendezvények hatásra –számos egyéb eredmény mellett –a felnőtt lakosság körében megháromszorozódott a heti rendszerességgel sportolók aránya, és az egészségtudatosság is mérhetően növekedett. Az eredmények számbavételét segítette a 2016 első felében végzett hatásvizsgálat. Ezen eredményekre is alapozva kezdődött meg a következő öt évre érvényes terv kidolgozása, amely az előkészítő munkák lezárultával 2018 végén elfogadásra került. Így Székesfehérvár a 2019–2024 közötti időszakra is rendelkezik egészségfejlesztési tervvel, amely dokumentum a helyi egészségfejlesztési tevékenység folyamatosságát biztosítja.