Új mutató a hazai egészségügy eredményességének mérésére: az egészségügyi ellátás hozzáférhetősége és minősége index - Vitrai, József (Egészségfejlesztés, 2018)
A Global Burden of Disease Study(Globális Betegségteher Vizsgálat) nemrég hozta nyilvánosságra azt a tanulmányát, melyben a világ országai, így hazánk egészségügyi ellátásának hozzáférhetőségét és minőségét elemezte. Az egészségügy eredményességének vizsgálatára a − többféle szempontból korrigált − megelőzhető és elkerülhető halálozás alapján képzett új indexet alkalmaztak. Ennek eredményeként a magyar egészségügy a világrangsor 40. helyére került. Leginkább a keringési és a rosszindulatú daganatos betegségek megelőzése és gyógyítása területén lenne Magyarországnak javítanivalója. Az elemzések rávilágítottak arra is, hogy a magyar egészségügy teljesítményének növeléséhez a rendszer elsődleges megelőzést előtérbe helyező átstrukturálása mellett, az egészségügyi kiadások növelése, illetve a magánkiadások részarányának csökkentése is hozzájárulna.