Az adaptív stratégiák ideje a felsőoktatásban - András, István; Nagy, Gáborné (Dunakavics, 2026)
A tanulmány elsősorban kelet-közép-európai, ezen belül magyarországi fókuszba helyezve mutat rá a felsőoktatás strukturális és működési kihívásaira. A vizsgálat nemzetközi összefüggésrendszerben értelmezi a felsőoktatás helyzetét, abból az alapfeltevésből kiindulva, hogy az egyetemek hosszú távú fennmaradása, autonómiája és társadalmi beágyazottsága szoros összefüggésben áll a versenyhelyzetek felismerésének és kezelésének képességével. Módszertanát tekintve a tanulmány szakirodalmi szintézisre, valamint nyilvánosan hozzáférhető statisztikai adatbázisok (Eurostat, KSH) másodelemzésére épül. Az elemzés célja, hogy rávilágítson egyrészt a felsőoktatást érintő kihívásokra, másrészt az új funkciók és szerepkörök megjelenésével a verseny és a válságkezelés kontextusában betöltött szerepére.