Konverteriszap ólom- és cinktartalmának csökkentése fitoextrakcióval - Kovács-BokorÉva (Dunakavics, 2023)
Napjainkban az ipari termelés során jelentős mennyiségben keletkeznek melléktermékként ipari iszapok (pl. galvániszap, vörösiszap, konverteriszap), amelyek elhelyezése főként meddőhányókban történik az ipari vállalatok területén. Ezek az iszapok azonban olyan toxikus elemek raktárai lehetnek, amelyek potenciális környezeti veszélyforrást jelentenek. Remediálásukra többféle kémiai-fizikai-, és biológiai módszer létezik. A biológiai módszerek közül több fitoremediációs eljárás létezik: fitovolatilizáció, rizofiltráció, fitostabilizáció, fitodegradáció és a fitoextrakció. Ezen eljárások során a növények akkumulációs képességét használjuk fel a talajok, iszapok szennyeződéseinek eltávolítására. A szennyezett területek remediálása mellett az ún. hiperakkumulátor növényfajokat a bio(fito)bányászatban is sikeresen alkalmazzák. Ilyen eljárással jó eredményeket értek el nikkel visszanyerésére Alyssum és Berkheya fajokkal, amelyeknél akár 1,9–7,7%-os nikkeltartalomfelhalmozás is elérhető a gyökérzetben. Kutatásom célja, az ipari iszapok közül, a konverteriszap magas ólom- és cinktartalmának csökkentése volt, folyamatos fitoextrakciós módszert alkalmazva.