Civil szervezetek partnerségének hatékonysága az innovációs ökoszisztémában - HalmaiNóra Mária; Rajcsányi-MolnárMónika; Konczosné SzombathelyiMárta (Dunakavics, 2024)
A tanulmány célja az innovációs ökoszisztéma fogalmának melyebb megértése es fejlődési lehetőségeinek feltárása, figyelembe véve a résztvevő felek kölcsönös együttműködésének szerepet. Az innováció jelentése es az ökoszisztéma közötti különbségek elemzése rávilágít arra, hogy a tudásalapú gazdasági jellemzői hogyan formálják az innovációs rendszereket. A Triple Helix es a Quadruple Helix modellek bemutatásával a kutatás részletezi a kormányzat, az ipar, az akadémia, valamint a civil társadalom közötti dinamikus kapcsolatokat. A civil szektor szerepet kiemelve a tanulmány arra mutat rá, hogy az önkéntesség es az aktív társadalmi részvétel elengedhetetlen a hatékony innovációs ökoszisztémák kialakításához. A társadalmi innováció es a szociális vállalkozás kapcsolata révén a civil szervezetek nemcsak az innovációk kommunikációjában, hanem azok társadalmi elfogadottságának növelésében is kulcsszerepet játszanak. A kutatás végkövetkeztetésé, hogy a fenntarthatóság érdekében a civil szervezetek aktív bevonása segíti elő az innovációs eredmények széleskörű elterjedését es a társadalmi problémák kezelését. A tanulmány hozzájárul a tudományos diskurzushoz és gyakorlati javaslatokat fogalmaz meg a civil szervezetek innovációs ökoszisztémában betöltött hatékonyságának a partnerség szemszögéből történő értékelésére.