A nyugat-balkáni civil társadalomnak nyújtott uniós pénzügyi támogatás a Moldovai Köztársasággal szemben - Muresan, Paula (Civil Szemle, 2024)
A civil társadalom egyre jelentősebb szerepet játszik minden demokratikus társadalom életében. Tanulmányunk célja, hogy a civil társadalomnak nyújtott pénzügyi támogatáson keresztül felvázoljuk az EU szerepvállalását a Nyugat-Balkán és a Moldovai Köztársaság reformjában/demokratizálásában. Egy demokráciában a civil társadalom azzal, hogy formálja a közvéleményt, fontos szerepet játszik a konfliktusmegoldási folyamatokban. Az aktív, erős civil társadalom a kívánt változások érdekében képes mozgósítani, az utcára vinni az embereket. Szemléletformálással, információk megosztásával, az egyes ügyekben azonos nézetet valló emberek összekötésével a civil társadalom hatni tud a közvéleményre. Módszertanilag a következő kutatási hipotézisből indultunk ki: az EU által felajánlott pénzügyi támogatás segíti az EU csatlakozási folyamatban résztvevő országokban zajló reformokat. Következésképpen tanulmányunk az Európai Bizottság hivatalos dokumentumainak összehasonlító elemzésén alapul: a Nyugat-Balkánt és Törökországot támogató uniós civil társadalmi eszköz és médiaprogram (EU Civil Society Facility and Media Programme) részeként a Nyugat-Balkán országait fókuszba állító, a 2021-2023-as időszakra vonatkozó, több országra kiterjedő, többéves cselekvési terv finanszírozásáról szóló dokumentumokat, valamint a Szomszédsági, Fejlesztési és Nemzetközi Együttműködési Eszköz (NDICI) 1. részének a 2021-2022-es időszakra vonatkozó, Moldovára összpontosító hivatalos dokumentumait elemzi. A kutatás multidiszciplináris, a döntéshozatali politikák és a kommunikáció határterületén mozogva próbál meg hozzájárulni ahhoz, hogy jobban megértsük a civil társadalom szerepét a Nyugat-Balkán és a Moldovai Köztársaság demokratizálódásában/reformfolyamataiban.