Civil társadalom az EU-hoz való csatlakozás összefüggésében: Montenegró esete - ReianuDiana-Gabriella (Civil Szemle, 2024)
A tanulmány célja, hogy bizonyítékot szolgáltasson a civil társadalom Nyugat-Balkán EU-integrációjában betöltött szerepéről, valamint a politikai döntéshozatali folyamatban való részvételéről, egy Montenegróról szóló esettanulmány segítségével. Esettanulmányként Montenegrót választottuk annak ellenére, hogy Montenegró kicsi állam, viszont jelentős geopolitikai ellentétek metszéspontjában található. A kutatás levélben zajlott 2023 március és május között, a kérdéseket online intéztük különböző montenegrói civil szervezetekhez azzal a céllal, hogy megismerjük a civil társadalom szerepét és szerepvállalását, a civil szervezetek és az állami intézmények kapcsolatát, valamint a civil szervezetek közötti együttműködést. Az elemzés azt mutatja, hogy a civil szervezetek és az állami intézmények között gyenge a kapcsolat, és alacsony a részvétel az általában pro forma politikai döntéshozatali folyamatokban, valamint a civil szervezetek körében magas az elégedetlenség a kormány munkájával kapcsolatban. A civil szféra a tapasztalatok szerint csak nemzetközi támogatásokra számíthat, és ennek a szektornak a fenntarthatósága a jövőben csak a külföldi pályázati felhívások segítségével érhető el.