Nemzetközi Rendészeti Figyelő VII.

Kulcsszavak: biztonságtudományok, közbiztonság és közrend, kutatási téma

Absztrakt

Cél: A nemzetközi kitekintés ezúttal is a rendészetelmélet és a bűnüldözés izgalmas témaköreire hívja fel az olvasók figyelmét. Megismertet az emberi tényező szerepével az igazságügyi szakértői tevékenységben; új szempontok alapján kapunk értékelést a nemzetközi szervezett bűnözésről; tanulmányozhatjuk a bérgyilkosságok világát; találkozunk a közterületek videós megfigyelésével, végül szó esik az önvédelem egy sajátos területéről.
Módszertan: A metodikák felhívják a figyelmet a szakértői tévedések emberi tényezőire, közgazdasági szempontokat vezetnek be a szervezett bűnözés okainak vizsgálatánál, az úgynevezett „forgatókönyv” módszert javasolják a kriminalitás elemzéséhez, bemutatásra kerülnek a közösségi felügyelet hatásai a többszörösen hátrányos helyzetű populációkra, az erőszakos fizikai konfliktusokban a lelki reakciók vizsgálatát szorgalmazzák.
Megállapítások: Az egyes rendészeti kutatási témák tudományosan is igazolt megismerése akkor lehet teljesebb és a gyakorlat számára is hasznosítható, ha a kutatók a vizsgált jelenségekhez jól illeszkedő módszerekre támaszkodnak.
Érték: A rendészet partikuláris témakörei, kellő hozzáértéssel vizsgálva, hozzájárulhatnak a közbiztonság hatékonyabb védelméhez.

Hivatkozások

Boyd, M. A. & Henkin, S. (2022). TOC as a Growing Threat to Regional, Global Security. Global Security Review, 8, 32–35.

Imi Sde-Or (Lichtenfeld) & Yanilov, E. (2001). Krav Maga – How to defend yourself against armed assault. Dekel Publishing House.

de Korte, L. R. & Kleemans, E. R. (2022). Contract Killings: A Crime Script Analysis. Trends in Organized Crime, 25(2), 130–143.

Koellner, S. (2022). The „All-Seeing Community”: Charleston’s Eastside, Video Surveillance, and the Listening Task. Surveillance & Society, 20(1), 47–63.

Kukucka, J. & Dror, I. (2022). Human Factors in Forensic Science: Psychological Causes of Bias and Error. https://doi.org/10.31234/osf.io/8pqyt

Megjelent
2022-09-15
Hogyan kell idézni
ErdélyiK., ZsákaiL., DulaiP., CsiznerZ., & MátésG. (2022). Nemzetközi Rendészeti Figyelő VII. Belügyi Szemle , 70(9), 1855-1872. https://doi.org/10.38146/BSZ.2022.9.7
Folyóirat szám
Rovat
Nemzetközi Rendészeti Figyelő

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei