A szervezett bűnözés hatása a rendvédelmi szervek fejlődésére

Kulcsszavak: szervezett bűnözés, rendvédelem, fejlődés, képzés

Absztrakt

Sok tanulmány és dolgozat született már arról, hogy honnan indult, mit jelent, illetve miként és mivé fejlődött a szervezett bűnözés. Mint ahogy azzal is sokan foglalkoztak már, hogy az egyes rendvédelmi szervek hogyan fejlődtek, milyen jellemző stádiumok jelentek meg működésük során. Arról azonban már kevesebbet lehet olvasni, hogy ez a két dolog milyen kölcsönhatásban áll vagy állt egymással, pontosabban a szervezett bűnözés, valamint annak a fejlődése milyen hatásokat gyakorolt a rendvédelmi szervekre, milyen szervezeti változásokat generált egy-egy kiemelt bűncselekmény vagy egy-egy új elkövetési módszer. Jelen dolgozatban a szervezett bűnözés fogalmának és jellemzőinek meghatározását követően ezúttal az kerül bemutatásra, hogy a fejlődését és változásait milyen események, körülmények határozták meg Magyarországon, illetve milyen ideiglenes vagy állandósult szervezetek vették fel a harcot ezekkel a jelenségekkel. Végül pedig a szervezeti hatások mellett azok a képzési lehetőségek kerülnek ismertetésre, amelyek a rendvédelem működésének hatékonyságát segítették elő.

Hivatkozások

Bezsenyi T. (2015): Szervezett bűnözés Magyarországon a rendszerváltás tükrében. In Kötetlen - Az ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium tanulmánykötete, 97-123.

Janzsó D. (2011): A szervezett bűnözés kialakulása és jelenlétének sajátosságai, különös tekintettel a rendszerváltás hatásaira. Jogi Fórum, 36.

Kovács I. (2015): „Olajozás”, szervezett bűnözés és prostitúció a 90-es években Magyarországon. Nemzetbiztonsági Szemle, 3(1), 114–145.

Pintér S. (1983): Egy bűnszövetség felszámolása. Belügyi Szemle, 31(8), 97–103.

Szendrei F. (2010): A pénzmosás. PhD értekezés, Pécsi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar, Doktori Iskola, 309.

Tonhauser L. (1999): Nem kérek bocsánatot. Totem Kiadó, 334.

Megjelent
2020-12-10
Hogyan kell idézni
CsiznerZ. (2020). A szervezett bűnözés hatása a rendvédelmi szervek fejlődésére. Belügyi Szemle , 68(4. ksz.), 8-25. https://doi.org/10.38146/BSZ.SPEC.2020.4.1
Rovat
Tanulmányok