A NATO szerepe a globális biztonsági rendszer kialakításában. Gondolatok a szervezet alapításának 70. évfordulóján

  • Agnieszka Rogozińska Jan Kochanowski University in Kielce
Kulcsszavak: NATO, biztonság, Orosz Föderáció, Donald Trump

Absztrakt

A NATO megélte 70. születésnapját, lényegében ugyanolyan feltételek mellett, mint létezése minden egyes évében. Kommentátorok és külső szakértők véleménye alapján a Szövetség látszólag állandó válságban van, és a válság minden újabb változata véglegesnek és halálosnak tűnik. Ezzel ellentétben, azok számára, akik aktív szervezeten belüli tevékenységet folytatnak, a NATO erősebbnek tűnik, mint valaha – minden korábbinál nagyobb területen működik, új kezdeményezéseket terjeszt elő, eddig példa nélkül álló léptékben és minden eddiginél hosszabb csúcsnyilatkozatokban. Az ily módon bemutatott problémás helyzet alapján megfogalmazhatjuk a legfontosabb kutatási kérdést: Milyen szerepet játszik a NATO a globális biztonsági rendszer formálásában? Az így meghatározott kutatási probléma kérdések formájában megfogalmazott, részletezett problémákból áll: 1) Melyek a jelenlegi kihívások a NATO számára? 2) Melyek a jelenlegi fenyegetések a NATO számára? 3) Mi Donald Trump NATO-val kapcsolatos politikája? A jelen prezentáció célja elemzés bemutatása a NATO kollektív biztonságot garantáló szerepéről a szervezet alapításának 70. évfordulójával összefüggésben. A kutatási folyamat a tudományos megismerés metodológiai módszereit alkalmazza, elsősorban az irodalom elemzését és kritikáját.

Hivatkozások

Burles, M. – Shulsky, A. N. (2000): Patterns in China’s Use of Force: Evidence from History and Doctrinal Writings. California: RAND Corporation, 113.

Megjelent
2020-07-15
Hogyan kell idézni
RogozińskaA. (2020). A NATO szerepe a globális biztonsági rendszer kialakításában. Gondolatok a szervezet alapításának 70. évfordulóján. Belügyi Szemle , 68(1. ksz.), 35-45. https://doi.org/10.38146/BSZ.SPEC.2020.1.3
Rovat
Tanulmányok